Sodium Laureth Sulfate ή Sodium Lauryl Sulfate
Οι βλαβερές, καρκινογόνες ουσίες στα παιδικά & άλλα  σαμπουάν  & επιπτώσεις  στην Υγεία

Το Sodium Laureth Sulfate ή Sodium Lauryl Sulfate, είναι το κύριο φτηνό καθαριστικό, χημικό αφρογόνο συστατικό, που περιέχεται σχεδόν σε όλα τα σαμπουάν μαλλιών -ακόμα και παιδικών- σε σαπούνια κ.λπ. καθαριστικά πατωμάτων - μηχανών - αυτοκινήτων - γκαράζ και καθαριστικά πάσης φύσεως, που έρχονται καθημερινά σε άμεση επαφή με κάποιο σημείο του σώματος. Με τα σαμπουάν, σαπούνια κ.λπ., το Sodium Laureth Sulfate ή Sodium Lauryl Sulfate με το χρόνο απορροφάται και συσσωρεύεται βαθιά μέσα στους ιστούς των ματιών, του εγκεφάλου, της καρδιάς, του συκωτιού και άλλων ζωτικών οργάνων, και μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας. Μεταξύ των δυνατών κινδύνων είναι:

- Διαταραχή της Ορμονικής ισορροπίας των οιστρογόνων.
- Καρκινογένεση.
- Ερεθισμός των ματιών.
- Ερεθισμός του δέρματος του κεφαλιού και τριχόπτωση.

Διαταραχή της Ορμονικής ισορροπίας

   Τα τελευταία 100 χρόνια ήρθαν στην επιφάνεια πολλές νέες ασθένειες. Μεταξύ αυτών είναι και οι διαταραχές της εμμήνου ρήσης, με μεγάλη αύξηση των περιπτώσεων αδυναμίας σύλληψης, όπως επίσης και η συχνή ανδρική στειρότητα, πράγμα που σηματοδοτεί κίνδυνο μελλοντικής ύπαρξης της δυτικής κοινωνίας.
Το SLS θεωρείται ένας από τους κύριους παράγοντες αυτών των προβλημάτων. Τα οιστρογόνα είναι μια ορμόνη που βρίσκεται στις γυναίκες αλλά και στους άνδρες. Η ποσότητα που κυκλοφορεί σε όλα τα κύτταρα ελέγχεται αυστηρά από τους αδένες του σώματος. Τo SLS, όχι μόνο ερεθίζει το δέρμα. Απορροφούμενο από αυτό, τα μόρια του προσκολλώνται στους δέκτες των οιστρογόνων (estrogen receptors) και μιμούνται την ορμόνη σε διάφορα συστήματα του σώματος. Το αποτέλεσμα είναι ορμονικό χάος. Το σώμα, μην αναγνωρίζοντας τη διαφορά, δε μπορεί πλέον να ελέγξει τα δικά του επίπεδα οιστρογόνων, με επακόλουθο την απώλεια πολλών ορμονικών λειτουργιών.
Στους άνδρες τα επίπεδα οιστρογόνων είναι πολύ χαμηλά. Η σημαντική όμως αύξησή τους λόγω του SLS, προκαλεί αύξηση του στήθους, μείωση των ανδρικών ορμονών, της ποσότητας και κινητικότητας του σπέρματος. Η σύγχυση του φύλου μπορεί να σχετίζεται με τα επίπεδα των SLS στο σώμα. Στις γυναίκες οδηγεί σε προβλήματα των εμμήνων, συμπτώματα εμμηνόπαυσης και αδυναμία σύλληψης.

Καρκινογένεση
Είναι γνωστό ότι οι ορμονικές διαταραχές των οιστρογόνων, είναι ένας από τους λόγους κακοηθειών του στήθους και των ωοθηκών. Η διαταραχή που το SLS προκαλεί στο επίπεδο των οιστρογόνων, αποτελεί σημαντικό παράγοντα δημιουργίας και χειροτέρευσης κακοηθειών. Τα τελευταία 50 χρόνια η συχνότητα κακοηθειών του στήθους έχει αυξηθεί κατά 50 φορές στις γυναίκες αλλά και στους άνδρες.

Ερεθισμός του δέρματος και των ματιών

 Το SLS χρησιμοποιείται σε κλινικές μελέτες για την πρόκληση δερματικού ερεθισμού, με σκοπό την σύγκριση και αναγνώριση των ιδιοτήτων άλλων χημικών. Το λούσιμο με σαμπουάν που περιέχει SLS, προκαλεί σε πρώτη φάση την τριχόπτωση. Στα σαμπουάν με SLS δημιουργούνται επίσης νιτρικά καρκινογόνα. Με ένα μόνο λούσιμο, το σώμα τροφοδοτείται με τόσα νιτρικά σαν να τρώγαμε μισό κιλό μπέικον, στο οποίο υπάρχουν υψηλά νιτρικά.
Οι κίνδυνοι στα μάτια είναι σημαντικοί. Σε μελέτες ζώων, και μόνο 10% SLS προκαλεί οξεία βλάβη του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού. Επίσης δεν είναι καν απαραίτητη η άμεση επαφή με τα μάτια. Σύμφωνα με το Kολλέγιο Τοξικολογίας των ΗΠΑ (American College of Toxicology), οι έρευνες έδειξαν μόνιμες βλάβες των ματιών σε νεαρά ζώα, ακόμη και με την επαφή του SLS στο δέρμα κοντινών περιοχών των ματιών.
Θα περιμένατε τουλάχιστον τα παιδικά σαμπουάν κ.λπ. προϊόντα να είναι απαλλαγμένα από SLS. Ατυχώς Όχι! Είναι τα ίδια με των ενηλίκων. Η καλύτερη προφύλαξη είναι λοιπόν να διαβάζετε προσεκτικά τα συστατικά από όλα, ακόμη και από τα φαρμακευτικά - φυτικά ή και βιολογικά σαμπουάν, για την ύπαρξη του Sodium Laureth ή Lauryl Sulfate.

  

Σε επιλεγμένα Φαρμακεία και Καταστήματα Βιολογικών Προϊόντων, θα βρείτε την επαναστατική σειρά φυτικών σαμπουάν της SURYA, Amazonia Precioza. Σαμπουάν απαλλαγμένα από τα πλέον επικίνδυνα καρκινογόνα συστατικά Sodium Laureth ή Lauryl Sulfate. Περιέχουν μόνο φυτικά, βιολογικά συστατικά του απαράμιλλου σε ομορφιά Δάσους του Αμαζονίου: Preciosa, Cupuacu, Ucuuba, Antiroba, Brasil Nut, Burity και Murumuru, με έγκριση Vegan. Συστήνονται ειδικά για παιδιά και συνεπώς για συχνή χρήση από όλες τις ηλικίες! Τρέφουν τα μαλλιά βοηθώντας στη θεραπεία και αναζωογόνηση του τριχωτού της κεφαλής. Τα υλικά συσκευασίας είναι ανακυκλώσιμα, ενώ το χρώμα του μπουκαλιού προστατεύει τα συστατικά από το φως.

 

 
eled